Matkailuneuvonta: +358 (0)400 117 123 | info@parainen.fi

Pikku Rengastie

Pikku Rengastien voi kiertää kesäkaudella, toukokuun puolivälistä elokuun loppuun kaikkina viikonpäivinä. Ennen lähtöä kannattaa selvittää Rymättylän Hangan ja Nauvon kirkonkylän välillä liikennöivän yhteysalus ms Östernin aikataulu www.ostern.fi.
Turusta vastapäivään lähdettäessä ajetaan ensin Naantalin pikatietä ja moottoritietä (tie nro 8) Raision keskustaan, jonka nähtävyyksiä ovat kirkko ja Raision museo Harkko. Raision keskustasta käännytään Nesteentielle (nro 40, E18), jonka varrella on kotiseutukeskus Krookila. Sen jälkeen näkyviin tulee valtava pukkinosturi. Se kuuluu telakalle, jossa on rakennettu maailman suurimmat risteilyalukset.

Naantalin keskustaan vievä tie erkanee vähän ennen Kuparivuoren tunnelia. Naantalin vanhasta kaupungista, Muumimaailmasta, kylpylästä ja muista vetovoimaisista kohteista saa tietoja venesataman laidalla sijaitsevasta Naantalin Matkailun infosta. Pikku Rengastielle palataan ajamalla Kuparivuoren tunnelin läpi ja edelleen Luonnonmaan sillalle. Tästä alkaen tien numero on nro 189. Luonnonmaan itäpäässä tullaan korkealle Särkänsalmen sillalle ja pian sen jälkeen tienristeykseen, josta Saariston Rengastie erkanee oikealle. Pikku Rengastie jatkuu etelään kohti Rymättylää.

Rymättylän kirkonkylää lähestyttäessä maasto muuttuu mäkisemmäksi. Päätieltä kannattaa poiketa Rymättylän keskustaan. Rymättylän kirkko runsaine kalkkimaalauksineen on kiinnostava tutustumiskohde. Sen lähellä on nuotanvetäjiä esittävä muistomerkki. Tie nro 189 jatkuu Röölään, jossa käännytään vasemmalle Luotojentielle (nro 1890). Vähän matkan päässä on Kirveenrauman silta, jota pitkin siirrytään Airismaalle. Sen toisella laidalla edessä on Hämmärönsalmen lossi, joka ajaa salmen yli tavallisesti 20 minuutin välein. Seuraava saari on nimeltään Aasla eli Aaslaluoto.

Hangan laiturista liikennöivällä yhteysalus Östernillä on päivittäin kolme edestakaista vuoroa. Airiston ylityksen jälkeen vasemmalla näkyy Seilin saari, joka oli pitkään spitaalisten karkotuspaikkana. Östern poikkeaa Seilin laiturissa lyhyesti. Seilin ja Nauvon välisen laivaväylän varrella on erikoisia merimerkkejä, 1800-luvun merimerkkien kopioita. Nauvossa Östern kiinnittyy venesatamaan, josta on lyhyt kävelymatka niin Nauvon kirkkoon kuin Åke Sandvallin laivapienoismallien näyttelyynkin. Täällä Pikku Rengastie yhtyy jälleen Saariston Rengastiehen. Matka jatkuu Paraisten suuntaan tietä nro 180 ja ylittää korkean Norrströmmenin sillan. Pian sen jälkeen tullaan Lillandetin saareen. Lillandetin pohjoispäässä on Prostvikin lauttasatama. Isot maksuttomat maantielautat liikennöivät täältä yleensä 15 minuutin välein Paraisille, Lillmälön lauttasatamaan; ylitys kestää kymmenkunta minuuttia.

Kun Lillmälöstä on ajettu runsaat viisi kilometriä, oikealla näkyy Lenholman luonnonsuojelualue. Sen jälkeen tie kääntyy jyrkästi vasempaan ja tullaan Sattmarkin sillalle. Paraisten isosta kiertoliittymästä kannattaa kääntyä oikealle ja käydä Paraisten kaupungin keskustassa katsomassa kirkkoa, Vanhan Malmin puutaloja ja avolouhosta. Paraisilta matka jatkuu kohti Kaarinaa; ensin ylitetään Hessundin silta ja vähän myöhemmin Kirjalansalmen iso riippusilta.

Pikku Rengastien kiertomatkan viimeinen saari on Kuusisto. Tämän saaren pohjoispäässä erkanee kuuden kilometrin pituinen pistotie Kuusiston kartanoon ja linnanraunioille. Tie nro 180 jatkuu vielä noin 1,5 kilometriä, jonka jälkeen tullaan tielle nro 110. Tästä risteyksestä on Turun keskustaan Uudenmaantietä matkaa noin kahdeksan kilometriä.